Mașini și utilaje de ridicat

                                          
                                 Mșini și utilaje de ridicat
    Mașinile de ridicat se foflosesc în construcții la transportul pe verticală a materialelor de construcții,montarea și deservirea utilajului tehnologic în procesul exploatăriilor, la construcția conductelor de petrol și gaz, etc.
Parametrul principal al mașinilor de ridicat este capacitatea de ridicare. Prin capacitatea de ridicare se înțelege masa maximă admisibilă a sarcinii și masa dispozitivului de prindere a sarcinii.
    Clasificarea mașinilor de ridicat după destinație: 1)auxiliare, 2)ascensoare de șantier, 3)macarale de construcții, 4)macarale speciale de lansat conducte.
Mașini de ridicat auxiliare : a)Vincii. fig.1    b)Trolii. fig.2   


              fig.1                        fig.2

Ascensoare de șantier: fig.3  - a) ascensoare pentru materiale, b) ascensoare pentru persoane și materiale.

                                   fig.3
Macarale de construcții

 Macaralele sunt cele mai complexe şi universale maşini de ridicat. Ele se utilizează la transportul  încărcăturilor în bucăţi,a elementelor de construcţii şi a utilajului tehnologic pe traiectorie spaţială de diferite lungimi şi configuraţii.
După execuţia constructivă macaralele  se fabrică:- în formă de consolă (cu braţ) şi cu deschidere;- staţionare şi mobile.Din macaralele cu consolă  fac parte  macarale-turn,  macarale  autopropulsate cu braţ, macarale speciale de lansat conducte.
Din macaralele cu deschidere fac parte poduri rulante, macarale-capră, macarale-funicular.
Mecanismele tipice ale macaralelor sunt: mecanismul de ridicat sarcina, mecanismul de deplasare a  macaralei,  mecanismul de rotire a părţii turnante, mecanismul de variaţie a deschiderii.
Pentru acţionarea mecanismelor macaralelor se folosesc motoare cu ardere internă, motoare hidraulice, motoare electrice de curent continuu şi alternativ. Pentru toate mecanismele macaralelor  este caracteristic regimul de lucru intermitent (alternarea funcţionării cu pauza), care se caracterizează prin durata relativă de cuplare. Conform regulilor inspecţiei de supravaghere minieră tehnică de stat pentru macarale este stabilit regimul de lucru uşor, mijociu, greu.
        Macaraua-turn este o maşină de ridicat sarcina cu braţ fixat în partea de sus
a turnului  vertical care efectuiază lucrări de deplasare şi de montatre a construcţiior prin combinarea mişcărilor de lucru: ridicarea şi coborîrea sarcinii, variaţia deschiderii, deplasarea macaralei, oprirea braţului cu sarcina.
Zona de lucru se determină prin lungimea căii ferate de rulare a macaralei şi prin deschiderea dublă a sarcinii.  Parametrii macaralelor sunt  reglamentaţi  prin standardele de stat.                                                                                                                             
   Parametrul principal  al macaralei-turn este capacitatea de ridicare(masa max. a încărcături  la deschidera corespunzătoare).   Capacitatea de ridicare se caracterizează prin momentul  sarcinii.
 Alţi parametri  a macaralei-turn sunt deschiderea min şi max, înălţimea de ridicare, adâncimea coborârii cârligului, vitezele mişcărilor de lucru, gabaritele, masa macaralei, indicii de putere, sarcinile sprigin.În construcţiile civile şi industriale sunt utilizate macarale cu  capacitatea de ridicare 3...10t,    cu deschiderea de  25m şi înălţimea de ridicare a cîrligului - 50m. Pentru clădiri înalte se folosesc macarale cu capacitatea de ridicare 6,3...12,5t, desciderea - 45m,  înălţimea de ridicare a cârligului - 150m.
 Fiecare tip de macara  are o  caracteristică de forţă  care reprezintă interdependenţa dintre capacitatea de ridicare, înălţimea de ridicare şi de deschidere. Caracteristica de forţă se foloseşte la alegerea macaralei.
 Macaralele-turn se împart în mobile pe căi ferate, ancorate(fixe), autoridicătoare. După modul de variaţie a deschiderii  cârligului se deosebesc macarale –turn cu braţ care se înclină,  şi macarale cu braţ orizontal cu grindă. După tipul turnului se produc macarale cu turn  rotitor fig.4 şi macarale cu turn nerotitor. fig.5
Macarale cu turn rotitor: capacitatea de ridicare max este de 10t, se produc cu braţ orizontal şi cu braţ înclinat.Macaraua-turn cu braţ orizontal este mai mică însă deplasarea orizontală a sarcinii necesită mai puţină energie decăt deplasarea acestei sarcini cu ridicarea braţului întreg, în acelaşi timp simplifică operaţiile de montare a elementului de montaj. Părţile de bază sunt: turnul, platforma rotativă,suport rotativ,echipamentul de deplasare. Pe platforma rotativă sunt asamblate contragreutatea, troliile de sarcină şi de ridicat braţul, mecanismul de rotire a platformei,braţul, palanul de rdicare, cabina. În construcţiile civille cea mai mare aplicare o au macaralele-turn cu turnul rotitor(platformă rotitoare).
Avantajele macaralei cu turn rotitor în comparaţie cu macaralele cu turn nerotitor sunt: masa mai mică, termene reduse de montare şi demontare, comoditatea la transport, asistenţa tehnică.
Macaralele cu turn nerotititor se deosebesc prin înălţimea turnului, lungimea braţului şi  capacitatea de ridicare. Se folosesc la construcția  clădirilor înalte şi administrative, întreprinderi industriale. 

           fig.4                     fig.5                     
  Macarale-turn ancorate(fixe) se folosesc la construcția clădirilor înalte(150m şi mai mult).Ele se produc cu cap rotitor, braţ orizontal şi cu cărucior de sarcină care se deplasează pe braţ. Se montează pe fundaţie care poate fi specială sau este o parte a fundaţiei clădirii.Creşterea înălţimii turnului se execută prin metoda prelungirii de jos sau de sus cu tronsoane intermediare, turnul macaralei se fixează de clădire.
   Macarale autoridicătoare se fabrică cu capacitatea de ridicare de până la 15t. Aceste macarale se folosesc la construcția clădirilor cu carcasă metalică, la montarea obiectelor mari industriale, furnale, termocentrale .
Macarale- turn speciale de montaj se fabrică cu momentul sarcinii 10000...15000kN m. Pentru executarea operaţiilor de montare se folosesc două sau trei macarale. Macaralele se amplasează astfel încât să poată funcţiona separat- fiecare în zona sa şi în comun  la instalarea celor mai grele blocuri  şi a utilajului tehnologic.

Mcarale speciale de lansat conducte.  fig.6     Aceste macarale se folosesc la lansarea conductelor de petrol și gaz, operații de ridicare și transport. Mașina de bază este tractorul pe roți cu șenile, asamblat cu motor Diesel, organul de lucru este brațul cu mecanismul de ridicare și agățare a sarcinii.
Capacitatea de ridicare a macaralei depinde de diametrul conductei lansate.
Șenilele asigură stabilitatea longitudinală și transversală, permite mașinii deplasarea în lungul tranșeului și lucrul în condiții  climaterice grele.
                       fig.6                               

Bibliografia: D. Volciv „Mașini de construcții” Chișinău Universitas ( pag 102...106, 112-113, 117-123, 139)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mașini pentru prelucrarea și montarea țevilor