Mașini de săpat și transportat (MST)

Mașini de săpat și transportat (MST)

Bibliografia: D. Volcov  „Mașini de construcții” Ch., Univers. 

Mașini de săpat și transportat (MTS)  (fig. 1) sunt mașinile care cu ajutorul  forței de tracțiune desprind strat după strat solul din masiv si-l tarnsportă la locul de rambleere în procesul de translație a întregii mașini. După regimul de lucru MTS se împart în  mașini: a)cu funcționare  ciclică ( buldozere, credere , screpere), b)cu funcționare continuă( grderul elevator).
După construcția echipamentului de lucru se deosebesc MTS cu scuturi  și cupe. După indicii de mobilitate MTS sunt mașini mobile. Procesul de lucru a MTS este compus din  operațiile de desprindere a solului din masiv, încărcarea, transportarea spre locul de rambleere, descărcarea , revenirea la poziția inițială.
Mșinile de săpat și transportat sunt: buldozerul, screperul, grederul. (fig.1)

fig 1



Vitezele de lucru ale MST se iau în funcție de rezistențele ce trebuie învinse. La săpare vitezele sunt minime. În regim de transport vitezele cresc și ele vor fi mai mari în timpul revenirii mașinii la poziția inițială.
 Operațiile mașinilor de săpat și transportat cu funționare continuă se suprapun în timp (săparea, transportarea și descărcarea). MST cu funcționare continuă sunt eficiente la săparea solului în masă, pentru volume mari de lucrări. Grderul –elevator este destinat pentru săparea solurilor situate în zone cu orizonturi desupra nivelului apelor freatice. Grederele elevatoare se fabrică ca utilaje semiremorcate de tractoare pe roți cu pneuri sau șenile. Procesul de lucru e compus din treceri consecutive ale mașinii pe terenul ce se prelucrează cu viraj la capetele acestuia. Pag. 208

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mașini și utilaje de ridicat

Mașini pentru prelucrarea și montarea țevilor